Γεράσιμος Ρομποτής.

Ο μουσικός που δίδαξε στα Αρσάκεια Κέρκυρας και Πατρών

 

Ο Γεράσιμος Ρομποτής γεννήθηκε στο Ληξούρι το 1903. Ο πατέρας του Αναστάσιος ήταν αρχιμουσικός και συνθέτης και η μητέρα του Ελένη Ανεμογιάννη μουσικός. Από τους γονείς του έλαβε τις πρώτες μουσικές γνώσεις. Μαζί τους πήγε στην Κέρκυρα, όπου τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1922 και παρέμεινε για 3 χρόνια ως αρχιμουσικός στον στρατό. Το 1926 πήρε πτυχίο Ενοργάνωσης και Διεύθυνσης πνευστών οργάνων από το Ελληνικό Ωδείο. Το 1927 πήρε πτυχίο Ωδικής και διδάχθηκε Ανώτερα Θεωρητικά, Σύνθεση, Μουσική Ανάλυση και Διεύθυνση Ορχήστρας. Τον Σεπτέμβριο τού 1927 διορίστηκε στο Αρσάκειο Κέρκυρας, όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια διδάσκοντας Μουσική στις υποψήφιες δασκάλες.

17

O Γεράσιμος Ρομποτής (πρώτος από δεξιά), νέος, καθηγητής στο Αρσάκειο Κερκύρας (Aρχείο ΦΕ)

Την ίδια εποχή εκλήθη να διδάξει στο Ωδείο τής Κέρκυρας, όπου δημιούργησε μια υποτυπώδη συμφωνική ορχήστρα. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση των Φιλαρμονικών Εταιρειών τής Κέρκυρας, γι’ αυτό διέκοψε τη λειτουργία της και δημιούργησε τη «Μουσική Σχολή Ρομποτή», η οποία με την μπάντα της έδωσε πολλές συναυλίες. Το 1932, όταν παραιτήθηκε ο αρχιμουσικός τής Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», το Δ.Σ. τής Φιλαρμονικής έσπευσε να προσλάβει τον Γ. Ρομποτή, ο οποίος με τη Φιλαρμονική «Μάντζαρος» έδωσε πολλές συναυλίες και είναι μάλιστα ο πρώτος που επέβαλε να κάθονται οι μουσικοί κατά τη διάρκεια των συναυλιών.

Ο Γεράσιμος Ρομποτής (πρώτος από αριστερά) όταν ήταν αρχιμουσικός τής Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» στην Κέρκυρα. (Αρχειο Φιλαρμονικης Μάντζαρος)

Το 1933, επειδή η Φιλαρμονική «Μάντζαρος» αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, ο Ρομποτής απομακρύνθηκε οριστικά από αυτήν. Λίγες μέρες αργότερα τιμήθηκε σε πανελλήνιο διαγωνισμό από την Ελληνική Χορωδία με το 1ο βραβείο για τη σουίτα «Αγροτικαί σκηναί».

Το 1938 πήγε στην Πάτρα, όπου συνέχισε να εργάζεται ως καθηγητής Μουσικής στο Αρσάκειο Πατρών. Ήταν πλέον ένας πανελλήνια αναγνωρισμένος συνθέτης και η πόλη των Πατρών τον αγκάλιασε με αγάπη. Πέθανε το 1987 στην Κέρκυρα.

 

Παναγιώτα Αναστ. Ατσαβέ

φιλόλογος - ιστορικός

  • Το κείμενο βασίζεται σε στοιχεία από το Αρχείο τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και το Αρχείο τής Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος».