Ιουλία Καρόλου. Μία Αρσακειάς στο παλάτι
Η Ιουλία Καρόλου, γένος Σωμάκη, διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα στο Παρθεναγωγείο τής Αικατερίνης Λασκαρίδου. Τα τρία τελευταία χρόνια των σπουδών της φοίτησε στο Αρσάκειο, από το οποίο αποφοίτησε το 1889 με βαθμό «Άριστα». Όταν ο «Σύλλογος των Κυριών υπέρ τής Γυναικείας Εκπαιδεύσεως» σύστησε το Πρότυπο Παρθεναγωγείο το 1890, το οποίο διηύθυνε η Καλλιόπη Κεχαγιά, η Ιουλία Σωμάκη προσελήφθη ως δασκάλα Ιστορίας, Φυσικής, Γεωγραφίας, Κοσμογονίας και Γραμματολογίας για τις μεγαλύτερες τάξεις. Έναν χρόνο αργότερα προήχθη σε υποδιευθύντρια τού Παρθεναγωγείου.
Το ίδιο έτος, 1891, συστήθηκε με τη βοήθεια τής βασίλισσας Όλγας η «Εν Χριστώ αδελφότης» για την αναμόρφωση των φυλακών στην Ελλάδα με πρόεδρο την Καλλιόπη Κεχαγιά, τής οποίας γραμματέας ήταν η Ιουλία Καρόλου. Έτσι την γνώρισε η βασίλισσα Όλγα, η οποία το 1895 τής ζήτησε να αναλάβει την εκπαίδευση τού μικρότερου γιου της, τού πρίγκιπα Χριστοφόρου. Το 1896 τής ανέθεσαν να εκπαιδεύσει και τον γιο τού διαδόχου Κωνσταντίνου Γεώργιο, αργότερα τον πρίγκιπα Αλέξανδρο και την πριγκίπισσα Ελένη.
Η Ιουλία Καρόλου (Φυσιογνωμίαι τινες Αρσακειάδων. ΣΑΦΕ)
Το 1900 η Ιουλία παντρεύτηκε τον Νικόλαο Καρόλου και εγκατέλειψε τη διδασκαλία των πριγκίπων. Τότε η βασίλισσα Όλγα την προσέλαβε ως ιδιαιτέρα γραμματέα της, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον θάνατο τής βασίλισσας τον Ιούνιο τού 1926. Η Ιουλία Καρόλου συνέταξε τους Διοργανισμούς τού «Εφηβείου Αβέρωφ», των γυναικείων φυλακών και τού θεραπευτηρίου «Ευαγγελισμός».
Η βασίλισσα Όλγα τής ζήτησε να μεταφράσει την Καινή Διαθήκη στην καθομιλουμένη, αλλά η μετάφραση αυτή, όπως και άλλες που ακολούθησαν, δεν έγινε αποδεκτή ούτε από την Ιερά Σύνοδο ούτε από το κοινό.
Κατόπιν επιθυμίας τής βασίλισσας Όλγας η Ιουλία Καρόλου μετέφρασε από τα Αγγλικά πολλά βιβλία για παιδιά και μεγάλους και ανέλαβε την έκδοση τού περιοδικού «Χειρ Βοηθείας», το οποίο περιελάμβανε μεταφράσεις από τα Αγγλικά αλλά και πρότυπα διηγήματα ηθικοπλαστικού περιεχομένου. Το περιοδικό διανέμονταν στους ασθενείς και τους φυλακισμένους.
Το βιβλίο τής Ιουλίας Καρόλου «Όλγα, η Βασίλισσα των Ελλήνων»
Το τελευταίο της έργο ήταν η βιογραφία τής βασίλισσας Όλγας με τίτλο «Όλγα, η Βασίλισσα των Ελλήνων». Το βιβλίο αποτελεί μέχρι σήμερα εγκυρότατη πηγή για τις δραστηριότητες τής βασίλισσας Όλγας στην Ελλάδα, τις πρωτοβουλίες της και το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο.
Παναγιώτα Αναστ. Ατσαβέ
φιλόλογος – ιστορικός
- Το κείμενο βασίστηκε σε πληροφορίες από το άρθρο τής Πηνελόπης Καΐρη «Φυσιογνωμίαι τινες Αρσακειάδων» στο επετειακό λεύκωμα τού ΣΑΦΕ τού 1936.