141 Μέλη της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας συνδέονται με την Επανάσταση του 1821, την εθνική μας παλιγγενεσία και τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους. Ανάμεσά τους ο Κολοκοτρώνης, ο Μακρυγιάννης, ο Νικηταράς, αλλά και ο Μαυροκορδάτος, ο Κωλέττης, ο Κουντουριώτης και μορφές όπως ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Θεόκλητος Φαρμακίδης και ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός!

Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι όλοι αυτοί -και δεκάδες άλλοι- ως μέλη της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ανέλαβαν το πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη έργο να δημιουργήσουν έναν εκπαιδευτικό οργανισμό για τη μόρφωση των κοριτσιών! Έργο ασύλληπτο για τα δεδομένα της Νότιας Βαλκανικής των μέσων του 19ου αιώνα, όπου δέσποζε η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η παραδοσιακή πατριαρχική οικογένεια! Είναι ο εκπαιδευτικός οργανισμός που έμελλε να αποτελέσει πυρήνα εκπαιδευτικής αναγέννησης της νεότερης Ελλάδας με το όνομα "Αρσάκειον"!

Δείτε εδώ τις αφίσες με τα μέλη της ΦΕ που συνέδεσαν το όνομά τους άμεσα ή έμμεσα με τον Αγώνα για Ελευθερία.

Επιλογή-Κείμενα: Παναγιώτα Ατσαβέ. Σύνθεση αφίσας εξωφύλλου: Αντώνης Μαρκόπουλος. Παραγωγή: Υπηρεσία Ιστοσελίδων, Κοινωνικών Δικτύων και Εκδόσεων της ΦΕ (2021).