Οι αδελφοί Αινιάν. Αγωνιστές τού 1821 και μέλη τής ΦΕ

 

Ο Ζαχαρίας Αινιάν, ιερέας και δάσκαλος, καταγόταν από το Μαυρίλιο Τυμφρηστού. Ήταν μέλος τής Φιλικής Εταιρίας και πήρε μέρος στην προετοιμασία τού Αγώνα από την Κωνσταντινούπολη, όπου η οικογένειά του είχε εγκατασταθεί από τις αρχές του 19ου αι. Μάλιστα άλλαξε το επίθετο τους από Οικονόμου-Αναγνώστου σε Αινιάν, από τους Αινιάνες, τους αρχαίους κατοίκους τής περιοχής. Το σπίτι τής οικογενείας στην Πόλη βρισκόταν στα Θεραπιά και ο Γούδας, μάλιστα, αναφέρει ότι είχε παραχωρήσει δωρεάν το ένα δωμάτιο στον Παπαφλέσσα, όταν εκείνος βρισκόταν στην Πόλη. Τα παιδιά του ήταν όλοι Φιλικοί. Από τους γιους του ο Γεώργιος, ο Δημήτριος και ο Χριστόδουλος έλαβαν μέρος στην ελληνική Επανάσταση, άλλοι σε πολεμικές και άλλοι σε πολιτικές θέσεις στην προσωρινή διοίκηση τής Ελλάδας, αλλά και στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Και οι τρεις αυτοί γιοι του έγιναν μέλη τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

george ainianimage0000050B[1]

Ο Γεώργιος Αινιάν

O Γεώργιος Αινιάν γεννήθηκε το 1788 στην Υπάτη. Σπούδασε στη Μεγάλη τού Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρισκόταν η οικογένειά του, και εργάστηκε ως δάσκαλος στα παιδιά τού Διερμηνέα Δημ. Μουρούζη. Συνδέθηκε με Φαναριώτες και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία. Εκεί γνώρισε τον Παπαφλέσσα, τον Περραιβό, τον Αναγνωσταρά κ.ά. Το 1818 επέστρεψε στη Φθιώτιδα και εργάστηκε για την προετοιμασία τού Αγώνα. Τότε έκανε και μικρή ανασκαφή στην «πυρά τού Ηρακλέους» στην Οίτη. Το 1821 συμμετείχε στον «Άρειο Πάγο», το κυβερνητικό όργανο τής Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος και στην Εθνοσυνέλευση τής Επιδαύρου. Τον Απρίλιο του 1823 ήταν πληρεξούσιος στη Β΄ Εθνοσυνέλευση τού Άστρους και τον Απρίλιο τού 1826 στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση τής Επιδαύρου. Διετέλεσε γενικός έφορος των στρατευμάτων τής Στερεάς. Τον Απρίλιο τού 1827 έγραψε και εκφώνησε τον λόγο στην κηδεία τού Καραϊσκάκη. Μετά την απελευθέρωση, ο Καποδίστρια τον διόρισε μέλος τής Γερουσίας. Στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση τού Άργους, το καλοκαίρι τού 1829, ήταν πληρεξούσιος τής Υπάτης. Την περίοδο του Όθωνα ήταν Σύμβουλος τής Επικρατείας. Το 1833 διορίστηκε νομάρχης Χαλκίδας. Έγραψε πολλές μελέτες και άρθρα σε περιοδικά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (1836), συμμετείχε στο πρώτο ΔΣ και ήταν μέλος του μέχρι το 1940. Πέθανε τον Ιανουάριο τού 1848.

demetrius ainian b[1]

Ο Δημήτριος Αινιάν

 Ο Δημήτριος Αινιάν, αδελφός τού Γεωργίου, ήταν λόγιος, δικαστικός και πολιτικός. Γεννήθηκε στην Υπάτη το 1800. Έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Σπούδασε στην Ευρώπη, αλλά ήρθε στην Ελλάδα το 1822 και έλαβε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα. Πολέμησε στο πλευρό τού Καραϊσκάκη τού οποίου έγραψε και τη βιογραφία. Εξελέγη βουλευτής το 1850. Μέλος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας έγινε το 1837. Στο Βιβλίο ευεργετών της αναφέρεται ως πρόεδρος πρωτοδικών Λαμίας. Πέθανε στη Στυλίδα το 1881.

Ο Χριστόδουλος Αινιάν, αδελφός τού Γεωργίου και τού Δημητρίου, γεννήθηκε στο Μαυρίλιο Τυμφρηστού το 1794. Νέος μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία, αλλά συνελήφθη από τους Τούρκους γιατί αποκαλύφθηκε η επαναστατική του δράση. Οι αδελφοί του τον απελευθέρωσαν δωροδοκώντας τους Τούρκους, οπότε κατέφυγε στην Κίο τής Βυθινίας. Στην Ελλάδα επανήλθε το 1827 και ασχολήθηκε με την πολιτική. Επί Καποδίστρια διετέλεσε μέλος τού «Πανελληνίου». Μέλος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας έγινε το 1836. Πέθανε στη Λαμία το 1852.

 

Παναγιώτα Αν. Ατσαβέ                                                                                                                                                                                                                                  

Φιλολογος Ιστορικός