Το Αρσάκειο Ψυχικού από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι το 1960

 

Η κήρυξη τού πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940 είχε ως αποτέλεσμα την επίταξη τού κτηρίου τού Αρσακείου Ψυχικού και τη μετατροπή του σε νοσοκομείο. Τα μαθήματα σταμάτησαν και το Σχολείο μεταφέρθηκε στο Αρσάκειο Μέγαρο, στην Πανεπιστημίου, και σε άλλα μισθωμένα κτήρια. Στο δάσος εγκαταστάθηκαν στρατιώτες σε ΤΟΛ και στον στίβο γράφτηκε με μεγάλα γράμματα ο αριθμός 401 για να φαίνεται από ψηλά ότι πρόκειται για νοσοκομείο και να μην καταστραφεί από τον βομβαρδισμό.

37

Οι Αρσακειάδες Ερυθροσταυρίτισσες και ο Πρόεδρος τού Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος επισκέπτονται το 1945 το Αρσάκειο Ψυχικού το οποίο λειτουργούσε ακόμη ως νοσοκομείο για τους τραυματίες τού Πολέμου.  (Αρχείο ΕΕΣ)

Παράλληλα με τα μαθήματά τους οι Αρσακειάδες κατετάγησαν στον Ερυθρό Σταυρό και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ως νοσοκόμοι στους τραυματισμένους στρατιώτες.

39

Η μαθήτρια Ελένη Μαθιοπούλου αποτύπωσε ζωγραφικά τη συμμετοχή των Αρσακειάδων στην οργάνωση συσσιτίων για τους αμάχους και την περίθαλψη των θυμάτων τού μεγάλου Πολέμου. (Αρχείο ΦΕ)

 

Η επίταξη τού κτηρίου κράτησε μέχρι το 1953, οπότε επεστράφη στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, μετά από ενέργειες τού τότε προέδρου Παναγιώτη Πουλίτσα, και ξαναλειτούργησε ως σχολείο.

eikona11

Στρατιώτες τραυματίες τού Πολέμου στον στίβο τού Αρσακείου Ψυχικού. Το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο από την κήρυξη τού Πολέμου μέχρι το 1950. (Αρχείο ΦΕ)

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Το 1955 το Δ.Σ. τής ΦΕ αποφάσισε την οικοδόμηση νηπιαγωγείου μέσα στο οικόπεδο τού Σχολείου. Τον πρώτο χρόνο το Νηπιαγωγείο, με Διευθύντρια την Κ. Παναγιωτοπούλου, λειτούργησε σε μια αίθουσα τού Γυμναστηρίου. Το κτήριο άρχισε να κτίζεται το 1956 σε σχέδια τού ελβετικού υπουργείου Παιδείας που είχαν σταλεί από τη Γενεύη. Το 1965 το αρχικό κτήριο συμπληρώθηκε σύμφωνα με σχέδια τού Θ. Πολυχρονόπουλου και το 1988 έγιναν νέες προσθήκες. Στον ίδιο χώρο αλλά πλήρως εκσυγχρονισμένο λειτουργεί το Νηπιαγωγείο μέχρι σήμερα.

Nhpiagwgeia001

Οι μαθήτριες τού Αρσάκειου Νηπιαγωγείου, το 1955, Ελένη Ηλιάδη, Ρένα Αργυράκη και Ευγενία Πουρναρά παίζουν στο δασάκι τού Σχολείου. (Αρχείο ΦΕ)

 

Nhpiagwgeia003

Μαθήτριες και μαθητές τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου παρακολουθούν μάθημα σε αίθουσα τού Σχολείου το 1956. (Αρχείο ΦΕ)

 

sxl 033 1

Η είσοδος τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού όπως είναι σήμερα. (Αρχείο ΦΕ)

 

Παναγιώτα Αν. Ατσαβέ                                                                                                                       

φιλόλογος – ιστορικός