H ιστορία ενός σχολείου δεν εξαντλείται μόνο στην απλή εξιστόρηση γεγονότων ή την περιγραφή κτηρίων. Τα σχολεία δεν είναι μνημεία αλλά ζωντανοί οργανισμοί. Είναι οι εμπνευστές, οι δημιουργοί τους, οι ευεργέτες τους, οι μαθητές, οι δάσκαλοι, οι άνθρωποι, οι ιδέες, αλλά και τα κτήρια, η κοινωνία που τα έθρεψε και τα ανέδειξε, η πόλη που τα φιλοξένησε. Είναι η ίδια η ιστορία του τόπου μας, η εξέλιξη της κοινωνίας μας, η πρόοδος, η Παιδεία. Ο Καζαντζάκης έγραψε για το Κολλέγιο Ήτον: «έβλεπα μπροστά μου τη σκόνη του χρόνου, τη σκόνη από το πέρασμα των μαθητώνο αγέρας είναι πηχτός από ψυχές.» Τα ίδια συναισθήματα γεννιούνται στην ψυχή όσων καλούνται να μιλήσουν για την ιστορία ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος όπως η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, η οποία αριθμεί σχεδόν δύο αιώνες ζωής (έτος ιδρύσεως 1836).

Ο ιστότοπος history.arsakeio.gr δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2018. Προσπαθεί να κάνει γνωστή την μακρά και πλούσια ιστορία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων, του εκπαιδευτικού ιδρύματος που συνέδεσε το όνομά του με την εκπαίδευση των Ελληνίδων αρχικά και των ελληνοπαίδων στη συνέχεια, κάτι που αποτελούσε τον ιδρυτικό στόχο της Φ.Ε. Φιλοδοξία μας είναι να μιλήσουμε για όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία και την πορεία των σχολείων της, τους Ιδρυτές, τους Ευεργέτες, τις Διοικήσεις, τους Δασκάλους, τις Αρσακειάδες, την παρεχόμενη Παιδεία, αλλά και τα κτήρια, τις πόλεις που τα φιλοξένησαν και την αμφίδρομη σχέση με την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας.

Ο ιστότοπος ως εκ τούτου περιλαμβάνει τις Ενότητες «Ιδρυτές», «Ευεργέτες», «Εκπαίδευση στη Φ.Ε.», «Σχολεία της Φ.Ε.» (παρουσίαση των σχολικών κτηρίων της), «Αρσακειάδες» (για τη ζωή, το έργο και την προσφορά τους), «Φ.Ε και 1821» (επετειακό αφιέρωμαμε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με πλήρη παρουσίαση των ιδρυτών και των μελών της Φ.Ε. που έλαβαν μέρος στον αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας), «Ιστορικοί χάρτες» (ψηφιακοί χάρτες που αποδεικνύουν τη γεωγραφική εξάπλωση της δράσης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας αλλά και του έργου των Αρσακειάδων διδασκαλισσών στα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο, τη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική). Η ενότητα «Εύθυμα και σοβαρά» αναφέρεται στον αντίκτυπο που είχε η παρουσία ενός σχολείου θηλέων στην Αθήνα, στις άλλες ελληνικές πόλεις αλλά και στα έργα των Ελλήνων συγγραφέων. Η ενότητα «ο Τύπος της εποχής» φέρνει στο φως δημοσιεύματα του καθημερινού Τύπου που αναφέρονται στο Αρσάκειο.

Ο ιστότοπος σταδιακά θα εμπλουτίζεται και από άλλες ενότητες, επετειακές ή καθαρά ιστορικές.

Διότι τα σχολεία είναι ζωντανοί οργανισμοί και η ιστορία τους ανανεώνεται, εκσυγχρονίζεται και συνεχίζει την πορεία της αφήνοντας το αποτύπωμά της στην ιστορία του τόπου.

 

Παναγιώτα Αναστ. Ατσαβέ

Φιλόλογος Ιστορικός