Γυναίκες μέλη τής Φ.Ε. τον 19o αιώνα

 

Από την πρώτη στιγμή τής ιδρύσεως της, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία είχε κύριο μέλημά της την εγγραφή νέων μελών. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχαινε δύο στόχους: αφενός θα γινόταν γνωστή η δράση της όχι μόνο στην μικρή ελεύθερη Ελλάδα αλλά και στα μέρη όπου ζούσαν υπόδουλοι Έλληνες αφετέρου θα αυξάνονταν τα έσοδά της, αφού οι συνδρομές των μελών αποτελούσαν την μοναδική πηγή εσόδων της. Από τον Ιούνιο τού 1837 στα έσοδα προστέθηκαν και τα λιγοστά δίδακτρα που πλήρωναν οι μαθήτριες, οι Δήμοι και οι προσωπικότητες που προσέφεραν υποτροφίες σε κοπέλες από διάφορες περιοχές τού Ελληνισμού.

Ιωάννης Κοκκώνης, ο εμπνευστής τής ίδρυσης τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

 

Ο Ιωάννης Κοκκώνης γεννήθηκε το 1795 στο Καστρί τού Αγίου Πέτρου Κυνουρίας, αλλά μεγάλωσε στη Σμύρνη, όπου έμαθε και τα πρώτα γράμματα. Με την έκρηξη τής ελληνικής επανάστασης πήγε στην Ύδρα και το 1824 έφυγε για το Παρίσι, όπου σπούδασε Παιδαγωγικά. Εκεί ήρθε σε επαφή με τον κύκλο τού Αδαμάντιου Κοραή. Το 1829 επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε συνεργάτης τού Ι. Καποδίστρια. Στις 18 Οκτωβρίου ορίστηκε μέλος τής επί τής Προπαιδείας Επιτροπής και εισηγητής στην κρίση των οδηγών Αλληλοδιδακτικής.

Ο Γεώργιος Γεννάδιος και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία

 

Όλες οι πηγές συμφωνούν πως το όραμα για την ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ανήκει στον Ιωάννη Π. Κοκκώνη. Όμως ο σημαντικός αυτός άνδρας της εκπαιδευτικής ιστορίας μας έσπευσε να κάνει κοινωνούς τής ιδέας του δύο άλλες μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων, τον Γεώργιο Γεννάδιο και τον Μισαήλ Αποστολίδη με τους οποίους τον ένωνε η αγάπη για τον τόπο και την παιδεία. Ο πατέρας τού Γεννάδιου Αναστάσιος ή Παπαναστάσης είχε γεννηθεί στα Δολιανά, όπου υπηρετούσε ως εφημέριος. Οι ληστρικές επιδρομές των Τούρκων στην Ήπειρο ανάγκασαν τον ιερέα να καταφύγει στη Σηλυβρία τής Θράκης, όπου το 1786 γεννήθηκε ο Γεώργιος Γεννάδιος.

Μισαήλ Αποστολίδης

 

Ο Μισαήλ Αποστολίδης γεννήθηκε το 1789 στο Μελισσουργιό Κισσάμου Κρήτης. Το 1800 εκάρη μοναχός και διάκονος. Σπούδασε στο Φιλολογικό Γυμνάσιο τής Σμύρνης με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Οικονόμο τον εξ Οικονόμων. Το 1818 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και μέχρι το 1833 διακόνησε ως ιερέας και δάσκαλος στις ελληνικές κοινότητες τής Βιέννης, τής Τεργέστης και τού Μονάχου. Εκεί παρακολούθησε μαθήματα Θεολογίας και Φιλοσοφίας. Το 1827 έλαβε επιστολή από τον Ιωάννη Καποδίστρια, κυβερνήτη πλέον τής Ελλάδας, ο οποίος τον παρακαλούσε να προτρέψει τους Έλληνες τής Ευρώπης να συνδράμουν στη δημιουργία ορφανοτροφείων για την περίθαλψη των ορφανών παιδιών του απελευθερωτικού αγώνα.

Tα ιδρυτικά μέλη τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

(Μέρος Δ΄)

 

Γεώργιος Αργυρόπουλος

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έλαβε τη μόρφωση που είχαν όλοι οι Φαναριώτες. Υπηρέτησε ως επιτετραμμένος των Οθωμανών στο Λονδίνο. Ύστερα πήγε στη Βλαχία, όπου εργάστηκε για τον Ηγεμόνα της Ι. Καρατζά. Εκεί έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Ασχολήθηκε με τη συλλογή λέξεων τις οποίες δεν είχαν συμπεριλάβει οι λεξικογράφοι στα έργα τους, δεν είναι όμως σίγουρο ότι προχώρησε στην έκδοση τόμου με αυτό το αντικείμενο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Στο αρχείο τής Φ.Ε. αναφέρεται ως κτηματίας.